25ο Συνέδριο 2016 - Ο εθελοντισμός στην κοινωνία των πολιτών

 

 

Ο εθελοντισμός είναι παντού: αναβαθμισμένος ποιοτικά και αυξημένος ποσοτικά αλλάζει ζωές και στηρίζει την κοινωνία. Αυτό το βασικό πόρισμα κατέγραψε το ετήσιο συνέδριο του ΠΣΣΕ που πραγματοποίησε σε συνεργασία με το Επαρχιακό Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού Λεμεσού το Σάββατο 9 Απριλίου 2016 στη Λεμεσό με θέμα «Ο εθελοντισμός στην Κοινωνία των Πολιτών».  Το συνέδριο τέθηκε υπό την αιγίδα της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτας Αιμιλιανίδου η οποία τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή στήριξη προς τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ώστε να ενισχυθεί η ενιαία προσπάθεια για προσφορά όλων των αναγκαίων και ποιοτικών υπηρεσιών σε όσους έχουν ανάγκη. 

 

Οι ομιλητές του συνεδρίου συγκίνησαν τους συνέδρους αφού σε μια κατάθεση ψυχής ανέδειξαν το μεγαλείο του εθελοντισμού μέσα από τα προσωπικά τους βιώματα και εμπειρίες. Οι παρεμβάσεις τους ανέλυσαν τη βάση στην οποία λειτουργεί ο ακούραστος εθελοντής σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Εκατοντάδες εθελοντές προσφέρουν ανιδιοτελώς το χρόνο τους για ανακούφιση των συνανθρώπων μας που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και παλεύουν καθημερινά αθόρυβα για να λειτουργήσουν τα εκατοντάδες προγράμματα των εθελοντικών οργανώσεων/ΜΚΟ που υπάρχουν στο νησί μας.  Εθελοντές μαγειρεύουν και ετοιμάζουν γεύματα για όσους έχουν ανάγκη, ενισχύουν τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, διοργανώνουν εκδηλώσεις για ενίσχυση των συνανθρώπων μας, συλλέγουν σχολικά είδη για τους άπορους μαθητές, εθελοντές δάσκαλοι και καθηγητές, αλλά και ιδιωτικά φροντιστήρια προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους για βοήθεια στο διάβασμα.  Άλλοι εθελοντές συμβάλλουν στην στήριξη των προσφύγων που καταφθάνουν στο νησί μας και ταξιδεύουν χιλιάδες μίλια μακριά και προσφέρουν την υπηρεσία τους σε πρόσφυγες άλλων χωρών.  Άλλοι εθελοντές λειτουργούν ως προστάτες του περιβάλλοντος και του πολιτισμού, στηρίζουν τον αθλητισμό, προσφέρουν ανθρωπιστική και άλλη βοήθεια σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και σε αναρίθμητες άλλες περιπτώσεις προσφέρουν αθόρυβα για να χαρίσουν ένα χαμόγελο σε όποιον αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. 

 

Οι εθελοντές είναι παντού, σημείωσε καταληκτικά ο πρόεδρος του ΠΣΣΕ κ. Σταύρος Ολύμπιος, ο οποίος προσφώνησε και συντόνισε το συνέδριο αναφέροντας και τα εξής:  «Κάποτε ρώτησαν μια ηλιαχτίδα αν γνωρίζει τι είναι το σκοτάδι  κι αυτή απάντησε ‘Όχι’. Και την ξαναρώτησαν: ‘Είναι δυνατό με τόσα πηχτά σκοτάδια να μην το έχεις γνωρίσει;’  και απάντησε ‘Βέβαια! Γιατί όπου μπαίνω εγώ αυτό διαλύεται και πλημυρίζει το φως’» δίνοντας έτσι το μήνυμα ότι όπου μπαίνουν οι εθελοντές μπαίνει και το φώς. Και αυτό ανέλυσαν οι κύριοι εισηγητές του συνεδρίου: ο κ. Γιώργος Τσιάκκας (σεναριογράφος), ο κ. Αντρέας Δημητρόπουλος (δημοσιογράφος), η κα Αναστασία Κοραή (εθελόντρια στη διάσωση μεταναστών) ο κ. Αδαμάντιος Διαμαντής (μαθητής του Λανιτείου Λυκείου) και εξήγησαν με παρέμβαση τους καταθέτοντας τα βιώματα τους ο κος Δάφνης Παναγίδης (για το περιβάλλον), η κα Νίτσα Μουκταρούδη (για τη σχέση της εκκλησίας με τον εθελοντισμό), ο κ. Εύρος Αλεξάνδρου (για τον πολιτισμό), ο κ. Αντρέας Χατζηκυριάκου (εθελοντής) και ο κ. Γιάννης Γεωργίου (αιμοδότης).

 

Μέσα από τις ομιλίες και παρεμβάσεις τους αναδείχθηκε και τιμήθηκε ο ανώνυμος εθελοντής που προσφέρει καθημερινά χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα ή αναγνώριση. 

 

Το συνέδριο χαιρέτησαν ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού  Πανοσιολογιώτατος   Αρχ.  π. Ισαάκ, η  Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Λεμεσού κα Εύη Τσολάκη και ο  Επίτροπος Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννης Γιαννάκη.   Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου απονεμήθηκαν επίσης τιμητικές πλακέτες στους μαθητές που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό της Έκθεσης Ιδεών του ΠΣΣΕ με θέμα  «Όταν παίρνεις γεμίζουν τα χέρια σου, όταν δίνεις γεμίζει η καρδιά σου» στον οποίο συμμετείχαν σχολεία του Γυμνασίου και της Α΄ και Β΄ Λυκείου και Τεχνικών Σχολών και στο διαγωνισμό Έργων Τέχνης που φιλοτέχνησαν  μαθητές στα πλαίσια του εορτασμού της Ημέρας  Εθελοντισμού στη Λεμεσό.  

 

Μία ευχάριστη νότα στο συνέδριο έδωσε επίσης ο Πρεσβευτής Εθελοντισμού κ. Μιχάλης Χατζημιχαήλ ο οποίος εκτέλεσε κυπριακά δίστιχα για τον εθελοντισμό:

 «Σε ούλλους τους εθελοντές έχω να πω ένα μπράβο, έχουν καρκιάν τζαι αδρωπιάν, εγώ έτσι καταλάβω. Είπε μου ο αφέντης ο Θεός εγώ εννα σου κάμω δώρο τζαι έκαμε με εθελοντή να βοηθώ όπου μπόρω».

 

Δείτε επίσης: