Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαρτίου 2019, η 8η Σύνοδος της Κοινωνίας των Πολιτών, η οποία διοργανώθηκε από το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ) στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με θέμα «Ο εθελοντισμός σήμερα: ρόλοι, ευθύνες, προοπτικές».

 

Μετά από χαιρετισμό και κήρυξη των εργασιών της Συνόδου από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη, χαιρετισμό απεύθυναν ο πρόεδρος του ΠΣΣΕ, κ. Ηλίας Δημητρίου και ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, κ. Γιάννης Γιαννάκη.

 

Ακολούθησαν παρεμβάσεις, στη βάση του εγγράφου εργασίας της Συνόδου, από τους 56 «Βασικούς Βουλευτές» (εκπροσώπους εθελοντικών οργανώσεων/ΜΚΟ) και τοποθετήσεις από τον Επίτροπο Εθελοντισμού και ΜΚΟ, το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και εκπροσώπους των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, Οικονομικών και Υγείας, της Αναπληρώτριας Διευθύντριας των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, εκπροσώπους της Ένωσης Δήμων, της Ένωσης Κοινοτήτων και του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.

 

Η Σύνοδος, ανέδειξε διάφορες πτυχές του θέματος, με στόχο να εξεταστούν εκ νέου οι ρόλοι και οι ευθύνες των εθελοντών αλλά και οι προοπτικές του εθελοντισμού καθώς ο εθελοντισμός ήταν και θα είναι αναπόσπαστο και πολύτιμο κομμάτι κάθε κοινωνίας, το οποίο καλύπτει ένα σημαντικό μέρος των αναγκών της (επισυνάπτεται το έγγραφο εργασίας της Συνόδου το οποίο καταγράφει αναλυτικά τις πτυχές του θέματος).

 

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΣΣΕ «Ο ρόλος του εθελοντή είναι πολυεπίπεδος και πολύπλευρος. Χιλιάδες άνθρωποι, αναλώνονται καθημερινά, είτε μέσα από τον οργανωμένο εθελοντισμό, είτε μέσα από άτυπες δραστηριότητες και αυθόρμητες πρωτοβουλίες, χωρίς καμία χρηματική αμοιβή, αλλά θυσιάζοντας προσωπικό χρόνο και κόστος, για να υπηρετήσουν το συνάνθρωπό τους, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και να ανταποκριθούν σε κοινωνικά προβλήματα και ανάγκες».

 

Η 8η Σύνοδος της Κοινωνίας των Πολιτών, κάλεσε το κράτος να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για προώθηση των θεμάτων που έχουν τεθεί στην παρούσα Σύνοδο. Η ολομέλεια της Συνόδου συμφώνησε ομόφωνα ότι οι εθελοντές και κατ’ επέκταση οι εθελοντικές οργανώσεις, για να ασκήσουν αποτελεσματικά το ρόλο τους, χρειάζονται τα απαραίτητα εφόδια, πόρους και μέσα, αλλά και ουσιαστική στήριξη για να λειτουργούν σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον και να συνεχίσουν απρόσκοπτα και αποτελεσματικά τις υπηρεσίες τους με υψηλά επίπεδα ποιότητας.

 

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, η πρωτοβουλία αυτή του ΠΣΣΕ, δίνει «φωνή» στις εθελοντικές/μη κυβερνητικές οργανώσεις καθώς δίνει την ευκαιρία σε 56 εκπροσώπους των ΜΚΟ, από διάφορους τομείς δραστηριότητας, μέσα από το βήμα της Βουλής, στην παρουσία αξιωματούχων του κράτους, να συζητήσουν προβλήματα, ανησυχίες και εισηγήσεις για σημαντικά θέματα που απασχολούν τον εθελοντικό τομέα.

Δείτε επίσης: