ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κύρια αποτελέσματα 28ου Ετήσιου Παγκύπριου Συνεδρίου ΠΣΣΕ

«Ο ρόλος των εθελοντών αυξάνεται ανάλογα με την ένταση και την έκταση των αναγκών και των κρίσεων, ή και μειώνεται όταν δεν υπάρχει ένα ευνοϊκό και ολοκληρωμένο υποστηρικτικό περιβάλλον»


 

Το ΠΣΣΕ διοργάνωσε με επιτυχία, σε συνεργασία με το ΕΣΣΕ Λάρνακας το 28ο Ετήσιο Παγκύπριο Συνέδριο του στις 3 Απριλίου 2019 στη Λάρνακα, με θέμα « Ο εθελοντισμός σήμερα: ρόλοι, ευθύνες, προοπτικές », υπό την αιγίδα της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ζέτας Αιμιλιανίδου.

 

Οι εισηγητές στο συνέδριο οι οποίοι ανέλυσαν τις πτυχές του συνεδρίου ήταν:

  • ο κ. Νεκτάριος Παρτασίδης, Πρόεδρος Συνδέσμου Κοινωνιολόγων Κύπρου/Κοινωνιολόγος
  • η Δρ Ευανθία Παπασάββα, Πρώην Διευθύντρια Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας/ Ακαδημαϊκός
  • ο κ. Ηλίας Δημητρίου, Πρόεδρος του ΠΣΣΕ/Νομικός

 

Το συνέδριο προσφώνησε ο Πρόεδρος του ΠΣΣΕ κ. Ηλίας Δημητρίου και χαιρέτισαν, ο Πρόεδρος του ΕΣΣΕ Λάρνακας, κ. Ανδρέας Σεργίου, ο Επίτροπος Εθελοντισμού και ΜΚΟ, κ. Γιάννης Γιαννάκη, εκ μέρους του Δημάρχου Λάρνακας τον χαιρετισμό ανέγνωσε ο Αντιδήμαρχος κ. Ιάσονας Ιασονίδης και εκ μέρους του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κιτίου, τον χαιρετισμό ανέγνωσε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος. Την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εκπροσώπησε η κ. Μαρία Κυρατζή - Αναπληρώτρια Διευθύντρια Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, η οποία ανέγνωσε τον χαιρετισμό της και κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.

 

Στα πλαίσια των εισηγήσεων του συνεδρίου και της συζήτησης που ακολούθησε, ανακινήθηκε η συζήτηση για τον εθελοντισμό και εξετάστηκε, υπό το φως των σημερινών δεδομένων, ο εθελοντής που προσφέρει στη σημερινή Κυπριακή κοινωνία, ο ρόλος και οι ευθύνες του αλλά και οι προοπτικές που υπάρχουν για τον εθελοντισμό με σκοπό την ποσοτική του αύξηση αλλά και την ποιοτική του βελτίωση.

 

Υποστηρίχθηκε ότι ο ρόλος των εθελοντών αυξάνεται και αναπτύσσεται ανάλογα με την ένταση και έκταση των αναγκών και των κρίσεων, ή και μπορεί να μειώνεται όταν δεν υπάρχει ένα ευνοϊκό και ολοκληρωμένο υποστηρικτικό περιβάλλον. Υποβλήθηκαν επίσης εισηγήσεις για τους τρόπους περαιτέρω στήριξης των εθελοντών, για να ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά στους αυξημένους ρόλους και στις ευθύνες τους. Το συνέδριο κατέληξε ότι η κλίμακα και η έκταση της εθελοντικής εργασίας είναι τεράστια και η συμβολή του εθελοντισμού στην ποιότητα ζωής είναι ακόμη μεγαλύτερη.

 

Σημαντικά συμπεράσματα του συνεδρίου αποτέλεσαν και τα εξής αιτήματα:

  • η ανάγκη συστηματικής συλλογής στοιχείων με σκοπό την καταμέτρηση του μεγέθους του εθελοντισμού και της αξίας του, και η εκπόνηση μελέτης και σχεδίου δράσης και ανάπτυξης για τον εθελοντισμό και αυτό επειδή ο εθελοντισμός χρειάζεται μεθοδευμένη στρατηγική για να αναπτυχθεί.
  • η δημιουργία ενός ευνοϊκότερου περιβάλλοντος για τον εθελοντισμό, ώστε να διευκολυνθούν οι εθελοντές, που θυσιάζουν προσωπικό χρόνο και προσφέρουν με βάση τις αρετές, τις αξίες και τα ιδανικά που πρεσβεύει ο εθελοντισμός και αποτελούν έναν από τους θησαυρούς της κοινωνίας μας. 

 

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στους μαθητές που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό της Έκθεσης Ιδεών 2018 τον οποίο διοργάνωσε το ΠΣΣΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στα Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης με θέμα «Οι εθελοντές στηρίζουν τις κοινότητες και την κοινωνία».

 

Στο συνέδριο παρέστησαν εκπρόσωποι της εκκλησίας και της πολιτείας, εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές, εθελοντές, εκπρόσωποι των εθελοντικών/μη κυβερνητικών οργανώσεων και άλλων φορέων.

Δείτε επίσης: