Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (HLPF)

Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (HLPF), στη Νέα Υόρκη

Μπορούμε να φτάσουμε στο 2030  χωρίς εθελοντές;

 

Ο εθελοντισμός ήταν στο επίκεντρο του Πολιτικού Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (HLPF) του 2026 που πραγματοποιήθηκε από τις 7–15 Ιουλίου του  2026 στη Νέα Υόρκη.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων και συζητήσεων του Πολιτικού Φόρουμ, αναδείχθηκε ο ουσιαστικός ρόλος του εθελοντισμού στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, ενώ προωθήθηκαν σημαντικά μηνύματα του Διεθνούς Έτους Εθελοντισμού (IVY) 2026 από τους Εθελοντές των Ηνωμένων Εθνών αλλά και από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και εθελοντικά δίκτυα,  σε σχέση με την δράση των εθελοντών σε διάφορους τομείς όπως για το κλίμα, την ενδυνάμωση των νέων και τη δημιουργία κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς.

Υπουργική Διακήρυξη και αναγνώριση του εθελοντισμού

Στο πλαίσιο του Φόρουμ εγκρίθηκε και Υπουργική Δήλωση (Διακήρυξη) για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030, η οποία περιλαμβάνει τοποθετήσεις που:

  • Αναγνωρίζουν τη συμβολή των εθελοντών στην επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης.
  • Επισημαίνουν τον ρόλο των εθελοντών στην παροχή σημαντικών υπηρεσιών και στην κινητοποίηση των εθελοντών,
  • Υπογραμμίζουν τον ρόλο των τοπικών κοινωνιών στην αντιμετώπιση των προκλήσεων μέσω του εθελοντισμού.

Συγκεκριμένα για τον Στόχο 17 «Ενίσχυση των μέσων εφαρμογής και αναζωογόνηση της Παγκόσμιας Εταιρικής Σχέσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» επισημαίνεται η ανάγκη αναγνώρισης της συμβολής του εθελοντισμού και της κοινοτικής εθελοντικής δράσης στην υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, μεταξύ άλλων μέσω της παροχής τοπικών υπηρεσιών, της συμμετοχής, της οικοδόμησης ανθεκτικότητας και της ανάπτυξης συνεργασιών χωρίς αποκλεισμούς, αλλά και της ενθάρρυνση της συνεχούς υποστήριξής τους για την επιτάχυνση της προόδου προς την Ατζέντα του 2030.

Αυτές οι τοποθετήσουν αποτελούν ορόσημο για το Διεθνές Έτος Εθελοντών 2026 και τονίζουν την παγκόσμια βούληση για υποστήριξη του εθελοντισμού και την αναγνώριση της συμβολής των εθελοντών στις κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

 

HLPF Side Event: Best Volunteerism Practices in CICA Member States organized by the Permanent Mission of Kazakhstan to the UN and the CICA Secretariat.

 Περισσότερες πληροφορίες:

International Volunteer Year 2026  Newsletter -UN Volunteers

https://unvolunteers.exposure.co/volunteerism-at-the-highlevel-political-forum