Πραγματοποιήθηκε ο Ετήσιος Διάλογος του Υπουργού Υγείας – ΜΚΟ στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Εθελοντών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο Ετήσιος Διάλογος μεταξύ του Υπουργού Υγείας κ. Νεόφυτο Χαραλαμπίδη και των Εθελοντικών Οργανώσεων/ΜΚΟ. Ο Διάλογος διοργανώθηκε από το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ), την Πέμπτη 7 Μαΐου 2026 και ώρα 11:30 π.μ. στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Υπουργείου Οικονομικών.
Ο Διάλογος που πραγματοποιήθηκε εντάχθηκε στις δράσεις του Διεθνές Έτους Εθελοντών στην Κύπρο και ο Υπουργός παρουσίασε τη θέση του Υπουργείου για το Διεθνές Έτος Εθελοντών.
Ο Υπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε ότι στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Εθελοντών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ιδιαίτερα στον χώρο της υγείας, προωθούνται «στοχευμένες παρεμβάσεις στην κοινότητα, η ενδυνάμωση της υγειονομικής παιδείας, η στήριξη της ψυχικής υγείας και η ενίσχυση της συνοχής των υπηρεσιών γύρω από τον ασθενή». Πρόσθεσε ότι «ειδικά στον χώρο της υγείας, όπου οι προκλήσεις αφορούν βαθιά την ανθρώπινη υπόσταση, η συνεργασία με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών προσδίδει προστιθέμενη αξία, συνδέοντας την εμπειρία του πεδίου με τη θεσμική ευθύνη της πολιτείας». Η συμβολή των ΜΚΟ ανέφερε «διευρύνει την προσβασιμότητα, περιορίζει την κοινωνική απομόνωση και ενισχύει την εμπιστοσύνη, βοηθώντας στον εντοπισμό των κενών που μπορούν να καλυφθούν συλλογικά». Επισήμανε ότι «ουδείς κρατικός φορέας δεν είναι πλήρως αποτελεσματικός χωρίς την ανιδιοτελή δράση των εθελοντών που συνεργάζονται με τις κρατικές πρωτοβουλίες, προσφέροντας χρόνο, κόπο και πόρους για το κοινό καλό».
Ο Πρόεδρος του ΠΣΣΕ, κος Ηλίας Δημητρίου, ανέφερε ότι ο θεσμός του Διαλόγου προσφέρει τη δυνατότητα στις εθελοντικές οργανώσεις να υποβάλουν τις εισηγήσεις και τα ερωτήματα τους στο πλαίσιο ενός ανοικτού θεσμοθετημένου διαλόγου με την Πολιτεία. Παράλληλα, εξέφρασε τις ευχαριστίες του τόσο προς τους εκπροσώπους των εθελοντικών οργανώσεων για τη συμμετοχή τους, όσο και προς τον Υπουργό για τη θετική ανταπόκρισή του στη θέσπιση του θεσμού του Διαλόγου με τις οργανώσεις, ο οποίος δίνει την ευκαιρία και στις δύο πλευρές να συζητήσουν θέματα που άπτονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου.
Κατά τη διάρκεια του Διαλόγου, ακούστηκαν με προσοχή οι απόψεις των εκπροσώπων των ΜΚΟ, και σε πνεύμα εποικοδομητικού διαλόγου δόθηκαν οι αναγκαίες απαντήσεις.
Ο Υπουργός ευχαρίστησε το ΠΣΣΕ για την πρωτοβουλία του στη διοργάνωση των Διαλόγων με τις ΜΚΟ και συνεχάρηκε τις εθελοντικές οργανώσεις/ΜΚΟ για το δύσκολο έργο το οποίο επιτελούν. Θεσμοί όπως ο Διάλογος με τις ΜΚΟ φέρνουν το κράτος πιο κοντά στις εθελοντικές οργανώσεις/ΜΚΟ, αφού δίνεται η ευκαιρία στις ΜΚΟ να υποβάλουν εισηγήσεις και ερωτήματα, το πλαίσιο της συζήτησης συμβάλλει στην κατανόηση τυχόν προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, και προωθούνται ενέργειες για την επίλυσή τους.

